* İLETİŞİM NUMARALARI AYDIN KAYNARPINAR 05054830058ALİ BİLGİÇ 05055020621AHMET BAYAR 05357637429
* KÖTÜ NİYETLİ KİŞİLERİN MEZUNLARIMIZIN TELEFON NUMARALARINI ART NİYETLE KULLANDIKLARINI TESBİT ETTİK. BU NEDENLE NUMARALARI GİZLEDİK. ULAŞMAK İSTEDİĞİNİZ MEZUNLARIMIZIN TELEFON NUMARALARINI İLETİŞİM BÖLÜMÜNDEKİ TELEFONLARI ARAYARAK ULAŞABİLİRSİNİZ
  SEYFİ GÜNAÇTI 1971 MEZUNUMUZ EĞİTİMCİ YAZAR
Adana yollarında
  MUSTAFA VARLI 1963 MEZUNUMUZ E.HATAY İL MÜFTÜSÜ
HAYIRLI SABAHLAR
  AHMET BULUT 1970 MEZUNUMUZ EMEKLİ GAZİANTEP İL MÜFTÜSÜ
ŞEFKAT ABİDESİ ANALARIMIZ
  DR ALİ CAYMAZ 1990 Mezunumuz
İMAM-HATİP LER
  SELAMİ KAYTANCI 1971 Mezunumuz Eğitimci
Deve kuşu gibi olmak!..
  GAZİ MERT 1964 Mezunumuz Eğitimci Yazar
ANAMUR’DA BİR İLK: BILDIRCIN ÇİFTLİĞİM
  NİZAMETTİN DURAN 1975 Mezunumuz Eğitimci Yazar
Diyanet İşleri Eski Başkanı’nın Mahcubiyeti!
  MUSTAFA AKDAĞ
İmam-Hatipler Yeniden Parlıyor
  İBRAHİM SAY 1999 Mezunumuz
EKMEK ARASI LAHMACUNDAN THE İMAM?A
  ADEM ARMAĞAN 1975 Mezunumuz Şair/Yazar
 
 
Yeni web sitemizi nasıl buldunuz?
Çok iyi
İyi
Fena değil
Kötü

 
 

Adana İmam-Hatip Lisesi Emekli Müdürlerinden Ömer Örtlek hoca bir ilki başardı.

Adana İmam-Hatip Lisesi Emekli Meslek dersi öğretmenlerinden Ömer Örtlek hoca bir ilki başardı.

Örtlek Cezeri'nin en meşhur kitabı Kıraat-ıl Aşr ilk kez Türkçeye tercüme etti.

Örtlek hoca açıklmasında,

Asıl ismi Şemse Şemseddin olan Cezeri'nin en meşhur kitabı Kıraat-ıl Aşr Türkçeye ilk kez Ömer Örtlek tarafından tercüme edildi. Türkçeye ilk kez Ömer Örtlek tarafından tercüme edilen kitap ''Tenezzülat - Ül - İlahiyye Fil - Kıraat - Il - Kur'aniyye'' üst başlığı altında ''Kur'an-ı Kerim'in On Okunuş Tarz-ı Vücuhu'' adı ile Kitab-ı Hayat yayınlarından okurların hizmetine sunuldu.


''Kur'an-ı Kerim'in On Okunuş Tarz-ı Vücuhu'' adlı eserin Tahkik ve Tercümesi Ömer Örtlek tarafından beş yılda tamamlandı. Tanzimi ve Tashihi ise Emre Örtlek, Muhammed Örtlek ve Eyüp Yıldırım tarafından iki yılda bitirildi. Kitap Haziran 2012'de Kitab-ı Hayat tarafından yayınlandı.

İkinci olarak ''Kur'an-ı Kerim'in Tecvidi'' adlı eserde yine Ömer Örtlek tarafından hazırlandı. ''Kur'an-ı Kerim'in Tecvidi'' de ''Kur'an-ı Kerim'in On Okunuş Tarzı Vücuhu'' adlı hacimli eser ile aynı anda Kitab-ı Hayat yayınlarından yayınlandı.

Ömer Örtlek'e neden Cezeri'yi ve Kıraat-ıl Aşr gibi ilmi bir eseri Türkçeye tercüme ettiğini sorduğumuzda bize şunları söyledi: ''Türkiye'de Kur'an-ı Kerim okuma eğitimlerinde Kıraat hususunda boşluklar var. Kıraat konusunda ilmi kitaplara ihtiyaç var. Ben 1967'de İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'nden mezun oldum. O dönemde hocalarımız Ömer Nasuhi Bilmen, Ahmed Davudoğlu, Mahir İz gibi alim zaatlardı. Bu hocalarımız da Kıraat alanında Türkiye'de eksiklikler olduğunu zaman zaman bizlere bahsederlerdi. Mezuniyetten sonra Niğde, Diyarbakır ve Adana gibi şehirlerin İmam-Hatip Liselerinde öğretmenlik ve idarecilik yaptım. Kıraat ve Tecvid eksikliklerini yerinde görmüş oldum. 

Kıraat-ıl Aşr tercümesini daha önceleri planlamıştım ancak, tercümeye 2004 yılında başlayabildim. Sizlere Cezeri'den biraz bahsetmek istiyorum.

Cezeri'nin asıl ismi Şemse Şemseddin'dir. Cizre'de 832 Hicri - 1429 Miladi tarihinde doğdu. Kıraat ilmini tahsil etti. Kahire, Bursa, Semerkand, Buhara, Tebriz, Rey, Tahran, Nişabur, Kabil, Musul ve daha birçok şehirleri dolaştı. Buralarda ilim aldı ve ilim verdi. Müftülük ve Kur'an Kıraat üstadlığı yani bugünkü anlamda Kıraat profesörlüğü yaptı.

En meşhur eseri Kıraat-ıl Aşr'dır. İşte bu kitap 570 seneden beri bütün İslam aleminde ve dünyada mekteplerde, medreselerde (okullarda), üniversitelerde okutula gelmektedir. Halen dünyada birçok üniversitelerde resmî ders kitabı olarak faydalanılmaktadır. Mesala: Kahire Ezher Üniversitesi, Sudan İlahiyat Fakültesi ve birçok fakültelerde bu eserden istifade edilmektedir. 

Benim tercüme ve tahkik ettiğim bu kitap El-Mühezzeb - fil - Kıraat-ıl Aşr ve Tevcihih Min Tayyibet -in Neşr adı ile Muhammed bin Muhaysın tarafından Arapça olarak Miladi 1969 - Hicri 1389'da basılmıştır. Ben de Türkiye'deki Kıraat alanındaki eksiklerden dolayı ve daha önce hiç Türkçeye kazandırılmamış olan Cezeri'nin Kıraat-ıl Aşr isimli eserinin tercümesini ve tahkikini yaptım. Ayrıca Hamid bin el Hac Abdul Fettah El Palovi'nin ''Zübret-ül İrfan'' isimli eserinden de istifade edilerek imamların rumuzlarını ve imamlara göre medleri uzatma cetveli de Kıraat-ıl Aşr'a konuldu.

Kıraat-ıl Aşr'ın tercüme ve tahkiki esnasında ikinci bir kitap olarak da ''Kur'an-ı Kerim'in Tecvidi'' isimli kitabı hazırladım. ''Kur'an-ı Kerim'in Tecvidi'' de, ''Kur'an-ı Kerim'in On Okunuş Tarzı Vücuhu'' adlı eser ile aynı anda yayınlandı.

Tercümeye 7 Temmuz 2004'te başladım ve 7 Temmuz 2009'da tamamladım. Elbette bu işin bir de bilgisayar tanzimi ve tashihi var. Tanzim ve tashih iki yıl kadar sürdü. Bu konuda bana yardımcı olan yiğenim Emre Örtlek'e, oğlum Muhammed Örtlek'e, Üstad Eyüp Yıldırım'a teşekkürü borç bilirim. Yiğenim Emre'nin bilgisayar kullanma bilgisi ileri düzeydedir. Ancak Arapçası bilgisi yoktur. Her iki kitabın bilgisayar yazımı başlamadan evvel Emre'ye Arapça öğrettim. Ve Emre bilgisayar yazımında Arapça ifadelerde hiç zorlanmadı. Yine eserleri bilgisayarda yazabilmek için Suudi Arabistan'dan üç defa Arapça klavye getirttik, yani üç tane Arapça klavye eskittik. 

adana bulteni olarak hocamızın eline kalemine sağlık derken uzun ömür va yaşantısında başarılar dileriz..