* İLETİŞİM NUMARALARI AYDIN KAYNARPINAR 05054830058ALİ BİLGİÇ 05055020621AHMET BAYAR 05357637429
* KÖTÜ NİYETLİ KİŞİLERİN MEZUNLARIMIZIN TELEFON NUMARALARINI ART NİYETLE KULLANDIKLARINI TESBİT ETTİK. BU NEDENLE NUMARALARI GİZLEDİK. ULAŞMAK İSTEDİĞİNİZ MEZUNLARIMIZIN TELEFON NUMARALARINI İLETİŞİM BÖLÜMÜNDEKİ TELEFONLARI ARAYARAK ULAŞABİLİRSİNİZ
  SEYFİ GÜNAÇTI 1971 MEZUNUMUZ EĞİTİMCİ YAZAR
Adana yollarında
  MUSTAFA VARLI 1963 MEZUNUMUZ E.HATAY İL MÜFTÜSÜ
HAYIRLI SABAHLAR
  AHMET BULUT 1970 MEZUNUMUZ EMEKLİ GAZİANTEP İL MÜFTÜSÜ
ŞEFKAT ABİDESİ ANALARIMIZ
  DR ALİ CAYMAZ 1990 Mezunumuz
İMAM-HATİP LER
  SELAMİ KAYTANCI 1971 Mezunumuz Eğitimci
Deve kuşu gibi olmak!..
  GAZİ MERT 1964 Mezunumuz Eğitimci Yazar
ANAMUR’DA BİR İLK: BILDIRCIN ÇİFTLİĞİM
  NİZAMETTİN DURAN 1975 Mezunumuz Eğitimci Yazar
Diyanet İşleri Eski Başkanı’nın Mahcubiyeti!
  MUSTAFA AKDAĞ
İmam-Hatipler Yeniden Parlıyor
  İBRAHİM SAY 1999 Mezunumuz
EKMEK ARASI LAHMACUNDAN THE İMAM?A
  ADEM ARMAĞAN 1975 Mezunumuz Şair/Yazar
 
 
Yeni web sitemizi nasıl buldunuz?
Çok iyi
İyi
Fena değil
Kötü

 
 

NİZAMETTİN DURAN 1975 Mezunumuz Eğitimci Yazar

İbadetlerin Topluma Dönük Yüzü

Kutlu ay Ramazanı, ruhuna uygun bir şekilde ihya etmektir esas olan ve bizden istenen. Bu manadan uzak kalarak sabahtan akşama kadar aç kalmak değildir oruç. Esasen bütün ibadetlerin özü, yüzünün topluma dönük olmasıdır. İbadetlerin ruhunu kavramadan, şekli olarak yapılmasının bir anlamı olmadığını ve talep edilmediğini belirten ilahi buyruklar vardır. Sözgelimi, "Namaz insanı hayâsızlıktan ve her türlü kötülükten men eder. Allah'ı namaz ile hatırlamak en büyük ibadettir. Allah, her yaptığınızı bilir." (Ankebut: 45)diye buyurulan ayette namaz ibadetinin topluma dönük yüzü önemsenmektedir, buna riayet edildiği takdirde, ancak namaza "namaz" denilebileceği anlaşılmaktadır. Keza oruçta da aynı incelik görülebilir. Orucun topluma dönük yüzünü kaldırın, Yaradan, insanların aç kalmasına asla iltifat etmeyecektir, zaten böyle bir eyleme de bir değer atfetmemektedir: "Yalanı ve yalana göre hareket etmeyi terk etmeyenin yemeği içmeyi bırakmasına Allah'ın ihtiyacı yoktur." (Buhari, savm, 8)

Çarşı-pazardan yaptığımız alışverişten tutun da birbirimizle kurduğumuz her türlü ilişkide öncelikli olarak aranan husus, birbirimize karşı olan dürüstlüğümüzdür. Yani bir kişinin diğeri tarafından aldatılmamasıdır. Dürüstlüğün icrasını istemek en ahlaki bir beklentidir. Pazarda malını satan bireyin ne dini, ne mezhebi, ne görüşü önem arz eder; ondan beklenen, ahlaki davranması ve dürüst olmasıdır. Bireyin camiden, havradan veya kiliseden çıkmıyor olması, gece gündüz ibadet ediyor olması veya ettiğinin söylenmesinin hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur ve olamaz, olmamalıdır da. Çok namaz kılan, ibadet eden, uzunca sakal bırakan birinin bu durumu kimi ilgilendirir ki? Bizi ilgilendiren aramızdaki cereyan eden ilişkide ne denli etik kurallara uyup uymadığıdır. Çok ahlaklı olmanın ölçüsü, ne şeklidir ne de çokça ibadet ediyor olduğunun söylenmesidir. İlişkilerde dürüst ve samimi olmaktır. Bu gerçekleştiği zaman, ancak ibadetler bir anlam kazanır. "Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim" diyen Elçi sizce ne anlatmış olabilir? Belki şu sözü ile birlikte düşünürsek mesele daha iyi anlaşılmış olur: "Bizi aldatan bizden değildir" yani şekli olarak yaptığı ibadetler ne çok olursa olsun bu ölçüye göre bir anlam ve değer kazanmayacaktır.

Zaten İslam dininin kuşatıcılığı ve güzelliği buradan ileri gelmiyor mu? Elbette ahlakilik, ilişkilerde ahlakilik, muamelatta ahlakilik, yaşamın her safhasında ahlakilik esastır... Ahlak dışı her tür ibadet, inanç ve eylem söylemi merduttur. Dini, inancı, düşüncesi, kanaati ne olursa olsun her hak sahibine hakkını vermeyen inanç, bâtıldır ve bir geçerliliği yoktur. Hele ki, "Müslüman" denildiğinde, "İnsanların elinden ve dilinden emin olduğu kimse" diye tanımlanıyorsa... Hele ki, "Kızım Fatıma bile yapsa (hırsızlık) onun bile elini keserim" deniliyorsa. Sizce toplumu kuşatan, sarıp sarmalayan ahlaki/etik evrensel kurallar dizisi görmüyor musunuz, bu öğretide?

Kendisine "Müslümanım" diyen birinin/birilerinin etik kuralları tanımıyor olmalarının bir ifadesi olan eylemleri kimi bağlar? Bunları ileri sürerek/göstererek bütün Müslümanlar için genel bir olumsuz değerlendirme yapmak veya böyle bir değerlendirmenin içinde olmak hakkaniyet midir? Suçun da, cezanın da ferdiliği/hususiliği kuralı burada neden göz ardı edilir de birinin günahı herkese yüklenilir? Bu insaf mıdır? Böyle bir değerlendirme eğer bir hata değilse, bu değerlendirmede bal gibi kasıt var demektir.

Ancak kötü örnek olup da inancımıza leke getirenlerin de günahı ve hesabı elbette bakidir. İndi ilahide onun karşılığı da çok çetindir. "Allah'ın indirdiği Kitaptan bir şey gizleyip de, onu az bir pahaya satanlar, işte onlar karınlarına ateşten başka bir şey yemezler. Kıyamet günü Allah onlarla konuşmaz. Onları temize çıkarmaz. Ve onlar için acıklı bir azap vardır." (Bakara:174)

İslam inancında tüm ibadetlerde esas olan, şartsız şurtsuz kabul edilen inancın umdelerini halisane bir şekilde ve hulus-ü kalple yerine getirmek değil midir? Şüphesiz bunun olabilirliği ve denetimi için mutlak manada bir özdenetimi, bir vicdani muhasebeyi gerektirmektedir. Ne ki, "Hesaba çekilmeden önce nefislerinizi hesaba çekiniz!" in anlamı bu olsa gerektir.

İçinde bulunduğumuz Ramazan ayı, tam da bunun için bir fırsattır. İbadetlerimiz, amellerimiz ve birbirimizle olan ilişkilerimizin yolunda gidip gitmediği konusunda... Ezcümle tokun açın halinden anlamadığı müddetçe, toplumun huzur ve dinginliğinden söz etmek adeta imkânsızdır. Belki orucun ruhunu kavramak ve onun sunduğu hikmet dolu terbiyesinden geçmek bizim, sosyal adaletin sağlanması noktasında biraz düşünme melekemizi geliştirebilir.

Değerli okuyucuların bayramını en iyi dileklerimle kutluyorum.

 

16.6.2018